De Kleine Beerze Koffiedialoog sluit derde thema af met beekdalexcursie
Na drie sessies over groenstructuren om het landschap te ontleden, trok het Kleine-Beerze-Koffie-Programma ons eigen buitengebied in om de betekenis van die structuren te verkennen.
Laag over laag
De bijeenkomst begon bij ‘D’n Eigenwijze’ omdat je vanaf de hooiberg zo mooi over het beekdal kunt kijken. Na een korte inleiding van Monique en Ria kreeg Har Kuijpers het woord. In begrijpelijke taal legde hij uit hoe het landschap laag over laag gevormd is, of in de woorden van Ineke Strouken ‘gelezen kan worden als een boek, dat het verhaal vertelt over de lokale historie’. Kenmerkende landschapselementen bieden houvast om de lagen te herkennen.
Jongste laag
Theo Hendriks trok het verhaal van Har naar het heden door te wijzen op de nieuwe laag van het beekherstel, die nu gevormd wordt. Het nieuwe beekdalpanorama is geworteld in de geologische opbouw en de historische occupatie. Met ons allen gaan we straks na oplevering, dat nieuwe beekdal weer verkennen en invullen met passende vormen van landbouw, natuurontwikkeling, ingepaste wandelroutes en nieuwe initiatieven.
Inleiding door Har Kuijpers en Theo Hendriks (Foto: M. Leesberg)
Schoolbus
Aanmelden was verplicht om een plaatsje in de oude schoolbus te kunnen veroveren en inderdaad… RAMVOL zat de bus: aan belangstelling voor het beekdallandschap geen gebrek! Maar met een beetje schikken kon ieder een plekje vinden en de toelichting van Har en Theo goed volgen.
Afdalen over de flank van de beek naar het vogelobservatiepunt (Foto: M. Leesberg)
Spannend landschap
Hoe bijzonder is het dat je in een lusje van 17 kilometer zoveel diversiteit in landschapstypen kunt ervaren? Van de ruige Landschotse Heide naar de keurige heideontginning aan de ir. Van Meelweg is een wereld van verschil. Daarmee vormen de kleinschalige hooilandjes van De Spekdonken dan weer een groot contrast en vervolgens rijd je zo langs het oude doorstroommoeras van De Molenbroek, waar de Kleine Beerze stagneert op de Midden-Brabantse Dekzandrug.
Kronkels en bolle es
De oude meandering wordt nu teruggebracht in het reliëf van zandrug, zodat de Kleine Beerze kronkelend haar weg kan vinden door de bebossing op het stuifzand. Op de Hillestraat, juist voor de brug over de beek, stopte de bus om even uit te kijken over het Middeleeuwse akkercomplex, waar de Oude Toren het verhaal van de dorpsverplaatsing nog vertelt aan wie er belangstelling voor heeft.
Uitkijkpunt over de Molenbroek, waar rust voor broedvogels belangrijk is (Foto: M. Leesberg)
Bosjes, laantjes, hagen, dorpsmoestuin, boomgaardje….
Tenslotte was er nog even aandacht voor de nieuwe dorpsrand van Middelbeers, die wat onwennig in het zonlicht lag te schitteren. Zo vanuit het zuiden gezien kan wat aandacht voor de inpassing in het landschap geen kwaad. Na drie sessies over landschap wist het gezelschap meteen wat er moet gebeuren: bosjes, laantjes, hagen, dorpsmoestuin, boomgaardje….
Terug langs de rasters, voor de inscharing van vee, goed voor bodem en landschap (Foto: M. Leesberg)
Zichtlijn
Terug bij Staminee ‘D’n Eigenwijze’ werden de vragenlijstjes ingezameld en was er een bedankje voor ieder. Menigeen klom toch nog even de hooiberg op om terug te kijken over dat verrassende beekdallandschap van de Kleine Beerze.
Volgende keer 15 februari 2023, start thema ‘Stad/Platteland’.
Aanmelden kan via een e-mail naar levedekleinebeerze@gmail.com