Thema ‘Recreatie in het beekdal’ vraagt om vervolg

Wat gebeurt er toch, bij de Kleine-Beerze-Koffie-Ochtenden? Dinsdag 15 maart vulde het gemoedelijke zaaltje van De Cultuurboerderij in Hoogeloon zich met een betrokken publiek. Daar zorgden een goede kop koffie met een Syrische versnapering en veel herkenning voor het gevoel van welkom te zijn.

Een inleiding was nauwelijks nodig, ondanks dat de stilte van de Coronaperiode nog maar net achter ons ligt. De gasten wisten waar ze voor kwamen en toonden direct aansluiting bij het thema dat voortkomt uit de eerste koffieronde-cyclus in 2020.

kennismaken

Op verzoek van Ghislaine Baijens ging de ochtend van start met een kennismakingsrondje. Alle gezichten even een naam, dat was genoeg om het laatste restje ‘verlegenheid’ weg te nemen. Na een korte uitleg over het doel van de bijeenkomsten door Monique en Ria (Leve de Kleine Beerze!), kon Theo Hendriks (projectgroep De Levende Beerze) het spits afbijten met zijn presentatie van de stand van zaken mbt. de herinrichting van het beekdal van de Kleine Beerze.

Verandering is de constante

Was in 2007 de eerste versie van de gebiedsopgave voor het beekdal nog gericht op ecologie, schoon water, leefbaarheid en de relatie met Brainport, inmiddels zijn daar de urgenties ‘klimaat’ en ‘stikstof’ nog eens bijgekomen en we weten allemaal hoe het thema ‘wonen’ staat te dringen. Dat maakt het gebiedsproces des te uitdagender. Theo wijst op de doorgroei van het ruilverkavelingslandschap uit de jaren 70, dat primair op productie gericht was, naar een meer adaptief beekdal, dat plaats kan bieden aan een bonte waaier van functies.

Wat wil je bieden?

Jim Steenbakkers van Visit Eersel toonde een model met profielen om mogelijke bezoekers in beeld te brengen. Vanuit die profielen kun je doorredeneren naar welke bezoeker je wil aantrekken, hoe je die bereikt en wat je nodig hebt om deze bezoeker te boeien. Daarmee waren we terug bij de vorige cyclus, waarin we onze schatkist gevuld hebben met karakteristieken van de streek. Dat komt nu mooi van pas!

Even wegwijs maken

Als recreatieondernemer in Hoogeloon vertelde Arjan Verhagen hoe zijn gasten hechten aan een goede geleiding door het gebied. Even op gang helpen met een paar tips! Je wil je gasten wegwijs maken met een programma dat bij hen past. Dan wil je uit kunnen pakken met bijzonderheden die hen raken en het gevoel geven ‘ik ben in de Kempen geweest’ en hopelijk komen ze dan graag nog eens terug.

Evenwicht

Genoeg input voor een snelle dialoog! Drie stellingen prikkelden de gasten direct tot reflectie. Er klonken opmerkelijke geluiden en er was veel overeenstemming. Met de opbrengst van de dialoog gaan we verder in een miniworkshop. Iedereen die zich betrokken voelt bij het beekdal van de kleine Beerze is welkom.

 

Meedoen met een van de koffieochtenden?

Graag even aanmelden: deelname@brabantsekempen.eu