Uitnodiging: Kleine-Beerze-Koffiedialogen on tour

Rond de herinrichting van de Kleine Beerze loopt een tweejarig dialoogprogramma met bewoners en ondernemers. Het gesprek gaat over de toekomst van het beekdal. Dit seizoen speelt het thema ‘Wonen met Meerwaarde voor de Leefomgeving’. Binnenkort staat er een excursie op het programma: We gaan op pad met de touringcar. Vanwege het vervoer is er beperkt plaats.

Zaterdag 8 juli, 9.45/10.00 uur tot 16.00 uur, incl. lunch
Opstapplaats in Vessem en Oostelbeers
Aanmelden vóór 30 juni: levedekleinebeerze@gmail.com … Vol is vol!

De werkzaamheden aan het beekdal van de Kleine Beerze naderen hun voltooiing. Is het beekdal daarmee voorbereid op de toekomst? Ecologisch en hydrologisch is er veel gedaan.

Op weg naar een vitaal beekdal

Maar een vitaal beekdal is meer dan dat. Bij de koffiedialogen vragen we ons af: ‘Wat is er nog nodig voor een toekomstbestendig beekdal?’ We ontdekten al het belang van eenheid en identiteit.

‘Wonen met Meerwaarde’

Wonen is een basisbehoefte. Marianne Verhoeven liet ons zien hoe de functie ‘Wonen’ met slimme combinaties meerwaarde kan brengen. Als het proces ook eens anders ingezet mag worden, dan kan bijvoorbeeld de landschappelijke structuur uitgangspunt zijn voor de inrichting. Dat levert een logisch verband met de omgeving op en een volwassen groenstructuur voor de jonge wijk.

Kempische voorbeelden bezoeken

Met deze excursie bezoeken we ‘goede voorbeelden’ uit de presentatie van Marianne. We starten met ‘De Kemmer’ bij Oirschot. Menno Moen, adviseur stedelijke ontwikkeling gemeente Oirschot, vertelt ons over de opgaven en de planvorming. Hoe kun je andere waarden meenemen in het ontwerp? Cees Ouwerkerk vertelt als bewoner hoe Stichting Behoud Erfgoed Oirschot participatie vanuit de samenleving ingebracht heeft.

Combinaties voor meerwaarde

De jonge wijk ‘Kloostervelden’ in Sterksel scoort goed door vragen te combineren. Hilke Huysinga, ‘ambassadeur van Kloostervelden’, vertelt ons hoe bestaande structuren en maatschappelijke combinaties de wijk zo bijzonder maken. Zorg, herbestemming en ‘dorps wonen in het groen’ kwamen samen tot een aangename, inclusieve woonomgeving. Hilke weet ook alles over het participatieproces. Tenslotte wandelen we met haar door de wijk. Ga je mee?