Infodag Kleine Beerze op 2 juli

Graag nodigen we u uit voor een infodag – op afspraak – over het project ‘Herinrichting beekdal Kleine Beerze tussen Middelbeers en Vessem’. Op 10 maart stond een inloopbijeenkomst gepland, maar die moesten we vanwege Coronamaatregelen annuleren. Op 2 juli kunt u in Vessem in de buitenlucht met één van de projectteamleden spreken over de gebiedsprojecten. Om dat voor iedereen veilig te organiseren, is aanmelden vooraf verplicht.  

Veilige aanpak infodag
De infodag is op donderdag 2 juli van 13.30 uur tot 20 uur. Locatie: D’n Eigenwijze, Keijenhurkseweg 1 in Vessem, op het buitenterrein.
We vinden het belangrijk dat alle bezoekers zich veilig voelen om in gesprek te gaan. Daar is de aanpak op gericht: We verzoeken u daarom alleen te komen. In een gesprek van een kwartier spreekt u 1-op-1 met een projectteamlid. Vergelijk het met een spreekuur. Stel de vragen die u heeft of laat u informeren over de projecten.

Uiteraard volgt iedereen de RIVM-richtlijnen en houden we minimaal 1,5 meter afstand. Zowel  buiten als aan tafel. Dat zal ook aangegeven staan. Als u te vroeg bent voor uw afspraak, wacht dan op de aangegeven plek. Er is geen toilet beschikbaar, wel koffie en thee bij binnenkomst. Na afloop vragen we u ook om niet bij de D’n Eigenwijze in groepjes na te praten. Zo houden we het veilig met elkaar.

Vergeet niet om u op tijd aan te melden per mail. Dan wordt met u een tijdsblok van een kwartier afgesproken.

Aanmelden kan tot en met 30 juni

Om de infodag voor u en voor projectmedewerkers ‘Coronaproof’ te organiseren, is aanmelden vooraf noodzakelijk. Dat gaat zo:
Stuur uiterlijk 30 juni een mail naar kleinebeerze@dommel.nl. Vermeld alstublieft uw:
  1. naam en uw telefoonnummer. Dan wordt daarna met u een tijdsblok ingepland.
  2. voorkeur voor middag (13.30-17.00 uur) of avond (18.00-20.00 uur)
  3. vraag of belangstelling. Als u kort kunt aangeven wat u zou willen weten of waarover u wilt spreken op 2 juli, dan helpt dat bij de voorbereiding en het inplannen.
  • Lukt het aanmelden niet of heeft u daar een vraag over? Belt u dan met het waterschap op (0411) 618618.
  • Kunt u echt niet komen op 2 juli? Dan proberen we met u een telefonische afspraak te maken of een ‘online-afspraak’ te plannen.

Wat kunt u verwachten op 2 juli
Tijdens de infodag kunt u zien wat het project rond de Kleine Beerze inhoudt. In het gesprek kunt u vragen stellen over het ontwerp en over de maatregelen, die het waterschap samen met de gebiedspartners in 2021 gaat nemen tussen Middelbeers en Vessem. Ook aanwezig zijn medewerkers van de gemeenten Eersel en Oirschot en Brabants Landschap om toelichting te geven en vragen te beantwoorden over de verdere landschapsplannen en visies voor dit gebied. Ook kunt u op 2 juli bekijken hoe de inbreng van de bijeenkomsten van juni en oktober 2019 in de plannen is verwerkt. We horen graag uw reactie!

Aanpak en planning
Beekdal Kleine Beerze De Kleine Beerze en het aangrenzende beekdal, als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Levende Beerze, wordt over een lengte van ongeveer 6 km heringericht. De plannen daarvoor zijn vergevorderd, na jaren voorbereiden en gesprekken met veel mensen in het gebied. In het najaar van 2020 besluit het waterschapsbestuur over dit ontwerp projectplan. Na dat besluit start de formele inspraak. Alle vergunningen worden gecoördineerd aangevraagd. De bedoeling is het werk in 2021 te starten en halverwege 2022 af te ronden.

De Kleine Beerze zal dan een meer natuurlijke, ondiepe smallere beek vol stroming worden. Dit in plaats van de huidige brede gekanaliseerde beek. En we houden meer rekening met heel natte en droge periodes door water meer ruimte te geven. Verder verbeteren we de wateromstandigheden in de natte natuurgebiedjes Spekdonken en Molenbroek. De landschappelijke kwaliteit en de biodiversiteit in het gebied wordt verhoogd met de aanleg van diverse nieuwe landschapselementen. Naast de landschappelijke kwaliteit wordt de recreatieve ontsluiting van het gebied met nieuwe wandelpaden verbeterd.

Het 6 km lange traject pakken we in twee projectplannen aan (zie kaartje):
Traject Spekdonken-Molenbroek-Hoogeind. Op het kaartje het noordelijk deel vanaf sportpark De Klep in Middelbeers tot aan Het Heike.
Traject Dorp aan de beek Vessem. Op het kaartje het zuidelijk deel vanaf het Heike tot de Hoogeloonseweg in Vessem

Onderdeel groter geheel
Dit plan maakt onderdeel uit van gebiedsontwikkeling ‘De Levende Beerze’. De samenwerkende partijen zijn Provincie Noord-Brabant, Huis van de Brabantse Kempen, gemeenten Oirschot en Eersel, Brabants Landschap, ZLTO en Waterschap De Dommel. Met inwoners, (agrarische) ondernemers en organisaties als Landcoörporatie Dal van de Kleine Beerze worden de verschillende deelplannen opgesteld en uitgevoerd. De bedoeling is een Beerzedal achter te laten, waar ook de volgende generatie trots op kan zijn. Meer informatie op www.dommel.nl/levendebeerze en www.levendebeerze.nl

Graag tot ziens op 2 juli!

Namens de projectgroep Levende Beerze

Rob Voets Projectleider gemeente Oirschot
Theo Hendriks Projectleider gemeente Eersel
Eric Schellekens Projectleider Waterschap De Dommel
Hans Schep Brabants Landschap