Leerlingen planten fruitbomen en bessenstruiken

Voedselbos Vessem in 2e fase

Ruim twee jaar na het planten van de eerste fase van het voedselbos Vessem in het Dorp aan de Beek als onderdeel van het project de Levende Beerze is fase 2 nu gestart. In passende kleding en schoeisel stonden op donderdagmorgen 19 januari jl meer dan 40 leerlingen uit groep 6-8 van de basisschool in Vessem klaar. Onder begeleiding plantten ze in groepjes maar liefst 100 fruitbomen, 100 bessenstruiken en 175 wijkers. Wethouder Eric Beex hielp enthousiast mee: “Het is prachtig om te zien dat de stichting Dorp aan de Beek en Basisschool Lambertus dit allemaal organiseren. Ik zie alleen maar enthousiaste vrijwilligers én leerlingen die de dorpsmoestuin tot een succes brengen. Het natuurgebied Dorp aan de Beek waar de moestuin onderdeel van uitmaakt, is van en voor de inwoners!”

De leerlingen adopteerden alleen met een zelfgemaakt naambordje de boom die ze zelf geplant hebben. De namen staan in een lijst, zodat ze altijd terug te vinden zijn.

Zelfvoorzienend

Op initiatief van de inwoners van Vessem is in samenwerking met de gemeente Eersel in 2019 een voedselbos met buurtmoestuin ontworpen. Dit voedselbos geeft de bezoeker het gevoel dat hij door een bos loopt, maar elke boom en struik geeft vruchten, noten of eetbaar blad. Op het perceel in het dal van de Kleine Beerze ontstaat een biologische, duurzame en zelfvoorzienende voedselproductie. Verder zorgt het voedsel voor versterking van de biodiversiteit. De voedzame gewassen trekken op de akker vlinders en vogels aan. De ontwikkeling van de dorpsmoestuin en het voedselbos zijn onderdeel van het grotere project Dorp aan de Beek, waarin herstel van de beek de Kleine Beerze het doel is.