Het Kleine-Beerze-Koffieprogramma zet de zoektocht in naar de identiteit van het beekdal
Wat kleurt het karakter van de streek beter dan het cultureel erfgoed dat ons is nagelaten? Dat erfgoed is geen ouderwetse meuk, maar juist de vaandeldrager van onze identiteit. Wat kunnen we met die nalatenschap?
De Kleine-Beerze-Koffie-ochtenden richten zich op doorontwikkeling van het vernieuwde beekdal van de Kleine Beerze. De voorafgaande koffieochtenden draaiden om ‘recreatie als inzet voor gebiedsontwikkeling’. De koffiegasten waren het erover eens dat het beekdal een grote rijkdom aan cultuur en natuur kent, maar de vraag hoe we dit willen aanbieden ligt nog open. Focus en maat leken sleutelwoorden. De koffiegasten vroegen zich af binnen welke kaders zij antwoorden kunnen zoeken, maar ook hoe af te stemmen op programma’s van buurgemeenten en wellicht in gezamenlijkheid ook op bewegingen vanuit de stad.
Immaterieel erfgoed
Op dat punt willen wij nu verder gaan. We hebben gastsprekers gevonden die ons verder kunnen helpen. Akke de Vries is adviseur erfgoed en monumenten bij gemeente Oirschot. Zij legt de nadruk op een brede benadering van het begrip ‘erfgoed’. Ze wijst op de vele smaken die erfgoed kan bieden in de vorm van archeologisch erfgoed, landgebruik, gebouwen, monumenten, maar zeker zo belangrijk is het immaterieel erfgoed. Akke geeft een inkijkje in de visie van gemeente Oirschot op inzet van erfgoed en verhalen voor gebiedsontwikkeling en de kracht van de dorpen in de nabijheid van de stad.
Ineke Strouken adviseert overheden en instellingen op het terrein van immaterieel erfgoed, identiteit en erfgoedtoerisme. Zij weet als geen ander het belang en de achtergronden van tradities in beeld te brengen. ‘Een landschap kun je lezen als een boek. Mensen in alle tijden laten sporen achter, zichtbaar en onzichtbaar, boven de grond en onder de grond. Die sporen maken een plek uniek en geven een landschap zijn identiteit omdat ze laten zien hoe een plek gegroeid is zoals het nu is. ‘Leve de Kleine Beerze!’ is op zoek naar het karakter van de streek om elementen daaruit zichtbaar en beleefbaar te maken. Welke instrumenten heb je daarvoor beschikbaar? Welke voorbeelden kunnen inspireren?’ Samen gaan we op zoek.
De kracht van het verhaal
Op 17 mei zijn wij te gast in Grandcafé De Beerze, een gastvrije plek waar we een voorbeeld kunnen beleven van de kracht van de lokale geschiedenis. Ronnie Vugts, eigenaar van het fonkelnieuwe hotel-café, zal ons vertellen hoe hij gekomen is tot de inzet van een dorpsicoon voor zijn bedrijfsvoering en wat hem dit brengt.
Meepraten
Dit nodigt uit tot dialoog. Wij nodigen ieder die zich betrokken voelt bij het beekdal van de Kleine Beerze uit om te komen luisteren en meepraten over ‘Erfgoed en Verhalen rond de Kleine Beerze’. Wel even aanmelden, want voor de kwaliteit van het gesprek moeten we een maximum aantal koffiedrinkers aanhouden.
Dinsdag 17 mei 2022, 10.00u tot 12.30u
Grandcafé ‘De Beerze’, Doornboomstraat 22, Middelbeers
Thema: Erfgoed en Verhalen als motor voor gebiedsontwikkeling
Aanmelden vóór 13/5: deelname@brabantsekempen.eu (vermeld: koffie 17 mei)
De volgende bijeenkomst zal zijn op zaterdag 11 juni om 11.00u: dan wandelen we samen door het dal van de Kleine Beerze vanuit Camperplaats de Spekdonken te Vessem.
Meer weten: https://www.levendebeerze.nl/portfolio-item/leve-de-kleine-beerze/ of https://www.facebook.com/LevedeKleineBeerze
Hartelijke groeten van Monique en Ria