Geen visbarrière meer in de Kleine Beerze bij Oostelbeers

De rollen zijn omgedraaid. Vorig jaar stroomde de Kleine Beerze nog onder het Omleidingskanaal Groote Beerze door. Nu stroomt het Omleidingskanaal Groote Beerze onder de Kleine Beerze door. En dat is heel goed voor het leven in en om de beek.

Ter hoogte van De Beersche Hoeve aan de Baesterdijk in Oostelbeers stroomde de Kleine Beerze eerst nog een paar meter onder de grond. Met een sifon dook de beek onder het Omleidingskanaal Groote Beerze door. Vissen en andere waterdieren konden moeilijk door deze sifon heen. Zeker bij een hoger waterpeil als het water harder stroomde. En ook langs de beek konden dieren eerst niet verder, omdat ze het omleidingskanaal niet konden oversteken.

Dat is nu verleden tijd. Bas Peeters, Dagelijks Bestuurslid van Waterschap De Dommel: “Het Omleidingskanaal Groote Beerze stroomt nu met een nieuwe sifon onder de Kleine Beerze door. Daardoor wordt de ecologische verbindingszone niet meer onderbroken. Dieren kunnen hun weg langs de beek weer vervolgen. En ook vissen en andere waterdieren komen geen sifon als hindernis meer tegen. De laatste visbarrière is daarmee weg. Niet alleen goed voor het leven in de Kleine Beerze. Ook voor het leven in de Groote Beerze een stukje verderop!”

Flinke klus

Het lijkt misschien een simpel klusje, maar dat was het niet. Voor het plaatsen van de nieuwe sifon was een droge bouwput nodig. Daarom moesten de beek en het omleidingskanaal worden omgeleid en werd een bypass gegraven. Aannemingsbedrijf Vissers Ploegmakers voerde het werk namens Waterschap De Dommel uit.