Expositie over ‘Dorps Wonen’ in de Muzenval

Het thema ‘Wonen met meerwaarde’ houdt de Kleine-Beerze-Koffiedialogen al even bezig. Als slotakkoord volgt nu nog een symposium op 13 september. De bijbehorende tentoonstelling is nu al te bezichtigen.

We nodigen bewoners en ondernemers rond het beekdal van de kleine Beerze uit voor een dagvullend symposium over ‘Dorps Wonen’. Een kennisprogramma met twee presentaties in de ochtend en na de gezamenlijke lunch komen Sien Beyens en Edith Wouters van het Turnhoutse architectuurplatform AR-TUR om met ons het spel om de dorpsinrichting te spelen.

Spelen met ruimtelijke typologieën en strategieën

Hoe kun je met woningbouw de ruimtelijke samenhang in het dorp verbeteren? De ‘Toolbox Dorpse Architectuur’ van AR-TUR biedt een gereedschapskist met bouwtypen en strategieën, die ingezet kunnen worden om nieuwbouw boeiend en karaktervol neer te zetten. Daarbij ligt de nadruk op het behoud en van dorpse kenmerken en versterking van de culturele erfenis. Met tekeningen, foto’s en beeldend taalgebruik wordt het voor iedereen mogelijk om mee te praten over de invulling van een plek.

Expo

Neem vooral eens een kijkje bij de bijbehorende expositie. Deze is nu al te zien bij De Muzenval, naast het gemeentehuis van Eersel. Maak kennis met nieuwe inzichten over het invlechten van bebouwing binnen de bestaande kernen om lokale identiteit en het dorpse karakter te versterken.

Open dag De Muzenval op 2 september

Op maandagen, dinsdagen, woensdagen en donderdagen is de Muzenval geopend tijdens kantooruren en verder bij activiteiten. Tijdens de open dag van de Muzenval op 2 september van 10.00 tot 13.00 uur zijn wij aanwezig om u te woord te staan. De finale vindt plaats op 13 september met het Symposium ‘Dorps Wonen’ in De Muzenval.

Vragen of aanmelden voor het symposium via het sturen van een e-mail naar levedekleinebeerze@gmail.com

* Projectgroep ‘De Levende Beerze’ biedt dit programma aan. Het maakt deel uit van de Kleine-Beerze-Koffiedialogen, thema 5 ‘Wonen met Meerwaarde’.

De ‘Toolbox Dorpse Architectuur’ is een project van AR-TUR in samenwerking met het departement Architectuur van de KU Leuven. Het project werd gefinancierd door Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en de provincie Antwerpen.